BAÜN’den Yeni Bir Uluslararası Proje Ortaklığı
Balıkesir Üniversitesinden akademisyenlerin proje yürütücüsü ve araştırmacı olarak içerisinde yer aldığı “Patlayıcı ve Toksik Buharların Optik Tespiti İçin Lüminesans Metal Organik Çerçeveler Kullanan Sensör Dizileri” başlıklı proje, Avrupa Birliği Projeleri Destek Programları kapsamında yer alan, M-ERA.NET kapsamında desteklenmeye layık görüldü.
M-ERA.NET 2019 yılı çağrısı kapsamında İspanya Sevilla’da bulunan Universidad Pablo Olavide koordinatörlüğünde oluşturulan konsorsiyumda Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümünden proje yürütücüsü Prof. Dr. Rifat Çapan, araştırmacılar Prof. Dr. Matem Erdoğan, Prof. Dr. İnci Çapan ile birlikte burslu olarak 2 doktora öğrencisi yer aldı. Konsorsiyuma katılan diğer üyeler ise University of Amsterdam, University of Cyprus ve İspanya’dan INDRA Sistemas S.A. firması oldu.
Proje ekibi tarafından yapılan bilgilendirmede 36 ay sürecek olan ve toplam bütçesi 475.000 Avro olan projede, Balıkesir Üniversitesine tahsis edilen bütçenin TÜBİTAK üzerinden takip edileceği ifade edilirken kurum hissesi hariç 719.885 TL olduğu belirtildi.
Proje hakkında bilgiler veren proje yürütücüsü Prof. Dr. Rifat Çapan; “M-ERA.NET, Avrupa Araştırma ve Yenilik Programlarının, malzeme bilimi ve mühendisliğindeki ilgili fonların koordinasyonunu desteklemek ve arttırmak amacıyla, AB fonları tarafından finanse edilen bir kuruluştur. Temel araştırmadan uygulamalı araştırmalara ve inovasyona kadar tüm yenilik zinciri boyunca bilginin kullanılmasını destekler. Ülkemizden destek alan projelerin takip işlemleri de TÜBİTAK üzerinden yürütülür. Çağrı kapsamında sunulan toplam 233 proje başvurusu arasından, birisi TÜBİTAK tarafından yurt içi, diğeri M-ERA tarafından yurt dışı değerlendirme aşamasından geçen projelerden 37 proje desteklenmiştir. Mart 2020’de sonuçları açıklanan değerlendirmede ülkemizden 4’ü üniversite ve 2’si özel sektör olmak üzere 6 proje desteklenmiştir. Proje başlangıcı COVID-19 salgını nedeniyle Ocak 2021’e ertelenmiştir” dedi.
Gaz Halindeki Patlayıcı ve Toksik Maddeleri Tespit Eden Gaz Sensörleri Geliştirilecek
Projenin detayları hakkında da bilgiler paylaşan Prof. Dr. Rifat Çapan, “Bilgiye ulaşımın hızla kolaylaşması sonucunda, ev yapımı patlayıcı ve toksik maddelerle, kimyasal ve biyolojik terör saldırılarına karşı savunmaya yönelik artan ihtiyaçlar, havadaki tehlikeli maddeleri tespit etme yöntemlerinin de geliştirilmesine yöneltmiştir. Projenin temel amacı, gaz halindeki patlayıcı ve toksik maddelerin dedekte edilebilmesi için ince filmler içerisine yerleştirilmiş ve düzenli sensör dizinleri (array) halinde dağılmış metal-organik çerçeveler (MOF) kullanılarak optik gaz sensörlerinin geliştirilmesidir. Proje kapsamında sentezlenecek olan maddeler ve geliştirilecek olan MOF tipi sensörlerin, insan sağlığı için tehdit oluşturan zararlı organik buhar moleküllerinin tespitinde, suç ya da terörizm gibi durumlarda kullanılan ve organik buhar molekülleri içeren ev yapımı patlayıcı veya toksik maddelerin tespitinde geliştirilecek olan teknolojiye katkı sağlaması hedeflenmiştir” ifadelerini kullandı.
Teknoloji Transfer Ofisi BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi) Kalite Koordinatörlüğü Harcama Birimleri Mali İşlemler Rehberi EBYS Yardım BAÜN Rehber BAÜN Öğrenci E-posta Dilek & Önerileriniz Laboratuvar Alt Yapısı İnternet Erişim Portalı Akıllı Kart Merkezi Uygulama Oteli BAÜN Spor Kulübü Resmi İlan Portalı